Resim: Igor Ovsyannykov
Soru kendi içinde iyi bir Tanrının varlığını içerir. Eğer iyi Tanrı varsa demek ki kötülük varolmamalıdır çünkü herşeye kadir iyi Tanrı bunu durdurmalıdır.
Gerekli iki soru sormalı ve bunları yanıtlamalıyız. İlk olarak, kötülük nedir? Tanrı’ya karşı olan şeydir. Ahlaken kötü ve yanlış olan herşey kötüdür. Bunlar fiziksel yaralarımız, ahlaken yoldan çıkmışlık ve kötülüktür. Bazı bilinen örnekler, cinayet, tecavüz, çalmak, yalan söylemek ve dolandırmak. İkinci olarak, Tanrı’nın tüm kötülüğü mü yoksa bizim istediğimiz bazı kötülükleri mi durdurmasını istiyoruz? Diğer bir deyişle, eğer sadece bazı kötülükleri durdurmasını istiyorsak, neden bazılarını istiyoruz? Eğer kötülüklerin bazılarını durdurmasını istersek, o zaman biz hala Tanrı’ya “dünyada neden kötülük var?” sorunu sormaya devam ederiz. Diyelim ki, biri cinayet işlemek üzere. Tanrı onu durdurmak için belki kulağına fısıldayabilir, veya bu işe yaramazsa belki daha zorlayıcı şekilde birini onun üzerine düşürebilir, kalbini durdurabilir veya birden ellerinin aşağı düşmesini sağlayabilir. Her neyse, Tanrı onu durdurmalıdır. Peki ya biri birşey çalmak isterse? Tanrı onu da durdurmak zorundadır değil mi? Tanrı’nın benim sunduğum yöntemlerden çok daha etkin pratik hayal gücü olduğu şüphesizdir fakat sonuçlar aynı olacaktır. Peki yalan söyleme? Eğer biri yalan söylemek üzereyken, Tanrı’nın o kişiyi durdurmasını dilemek de doğru değil midir? Sonuçta, O herhangi bir kötülüğün yapılmasına izin vermemelidir değil mi? Bir adım daha öteye gidelim. Diyelim ki, biri kötü şeyler düşündü. O zaman tabii ki Tanrı araya girmeli ve bu kişinin kötü şeyler düşünmesini önlemelidir. Tanrı kötü olan herşeyi önlemelidir, doğru mu? Sonuç olarak Tanrı kimsenin özgür düşünmesine izin vermemelidir. Herkes düşünebildiğine göre ve hiçkimse sadece temiz düşüncelere sahip olmadığından, Tanrı bayağı meşgul olacak ve biz de düşünemeyeceğiz. Neyse, hangi noktada durmalıyız? cinayet esnasında mı, çalma esnasında mı, yalan söyleme esnasında mı veya düşünme esnasında mı? Sizin sorularınızın içinde taşıdığı gibi, eğer Tanrı’nın kötülüğü durdurmasını istiyorsanız, o zaman tutarlı olmanız gerekiyor ve Tanrı’nın her zaman, her yerde yapmasını istemelisiniz, sadece bazılarını seçip ve onları durdurmasını istemek işlemez. Biz dünyada gördüğümüz kadarıyla kısmen kötülük vardır fakat sonuçta Tanrı herşeye hakimdir, kötülüğün varlığına izin verir ve onu Kendi kontrolu altında tutar. O zaman siz şöyle diyebilirsiniz, “O bizi mükemmel yaratsaydı, biz de günah işlemeseydik olmaz mıydı?” O zaten bunu yaptı. Tanrı mükemmel bir melek olan Şeytan’ı yarattı fakat o günah işledi. Tanrı mükemmel insan Adem’i yarattı fakat o da günah işledi. Mükemmel kadın Havva’yı yarattı ve o da günah işledi. Tanrı ne yaptığını biliyor. Tanrı’nın bizi böyle yaratması O’nun amacına hizmet ettiği açıktır. Biz tamamen O’nun bu amacını anlamıyoruz ama O biliyor.
Tanrı herşeye hakimdir; istediğini yapma hakkına sahiptir. Kötülüğün dünyaya girip, O’nun amacına hizmet etmesine izin verme hakkına sahiptir. O bunu nasıl yapabilir? Çok basit, çarmıha bakın. İnsanların kötü amaçları ve yalanlarıyla İsa çarmıha gerildi. Yine de Tanrı’nın sınırsız hikmeti bu kötülüğü iyilik için kullandı. İsa günahlarımızı çarmıhtaki bedeninde üzerine aldı (1. Petrus 2:24) ve bu çarmıh aracılığıyla günahlarımızın bağışına sahip olabiliriz.
Eski Antlaşma’daki Yusuf örneğini düşünün. Kardeşleri tarafından köle olarak satıldı. Onlar aslında kötülük yapmak istediler, fakat Tanrı iyiliği amaçladı (Yaratılış 50:20). Tanrı öylesine büyüktür ki, hiçbir şey O’nun izni dışında olamaz ve O’nun nihai/en yüksek amacına göre herşey işler. O’nun planında insanların kötülüklerini Tanrı iyilik için kullanabilir. Herşey Tanrı’nın kontrolündedir.