Kutsal Yazılar’ın tümü Tanrı esinlenmesidir ve öğretmek, azarlamak, yola getirmek, doğruluk konusunda eğitmek için yararlıdır. —2.Timoteos 3:16
Öğretmek ve azarlamak nasıl Tanrı’yla kutsal yürüyüşte gerekli bir kaynaksa, öğrendiklerimiz hakkında da pratik bir çalışmaya ihtiyacımız var. Bu bizi “yola getirmeye” götürür. Bunun anlamı “birini doğru yola sokmak”tır. Yani, azarlama ile yanlış olan fikirlerimiz ve davranışlarımız bize anlatıldı. Şimdi yola getirme ile doğru olan şeyler bize anlatılıyor. Kutsal Kitap neye inanmamız ve ne yapmamız gerektiğini bize çekinmeden anlatmaktadır. Tanrı Sözü’ne göre yapılan vaazlar da bunu yansıtacaktır. Kutsal Kitap’ın böyle vaaz edilmesi herkesin hoşuna gitmeyebilir, ama Tanrı Sözü’nden gerçek bir hizmet Tanrı’nın düşüncelerini yansıtacaktır. Tanrı’nın Kilisesindeki modern akımlar ile çok eski sorulara verilen modern “cevaplar” hakkındaki görüşü ancak Kendi Sözü’nden bulunur. Bugünkü eğilim; istediğin sonucu getirene inanmak ve öğretmek. Modern insan “eğer iyi hissediliyorsa yap” demekte. Bu dünyevi fikir bugünkü Kilisede bulunan bazı öğretişlerden çok farklı değil. Sorulması gereken soru “Bu işe yarar mı?” ya da “Çoğunluk neye inanıyor?” değil, “Tanrı bu konuda ne diyor?” olmalı. Eğer Tanrı’nın öğretmelerini göz ardı edersek O’ndan bereket bekleyemeyiz. Tanrı seçeneklerden oluşan bir liste sunmuyor, itaat etmemizi beklediği bir inanç ve davranış standardını buyuruyor. Benden neye inanıp uygulamam bekleniyor?
En sonunda “doğruluk konusunda eğitilmek” vardır. Bu sözler çocuğunu disiplin eden bir babayı aklımıza getiriyor. Ne kadar sevgi dolu bir düşünce! Bütün eğitim ve kendini keşfetme işlemlerinin arkasında seven bir Baba vardır. Kutsal Yazılar’ da karşılaştığım her şey bana Göksel Babam’ın elinden geliyor. Amacı bana dünyalı bir babanın yapabileceği gibi zalimlik ya da işkence yapmak değil. Bu işlemin şimdiki amacı O’nun adı uğruna doğruluk yollarında yürümemizi sağlamaktır. Tanrı’nın en son amacı beni daha fazla Kendi Oğlu’na benzetmektir. Bu bağlamda beni öğretişler, uyarılar, örnekler, şefkat, vaatler ve disiplin ile yetiştirir. Tanrı’nın öğrenmem ve itaat etmem için çok şeyi vardır.
Neden bu kadar uzun ve zor bir işlem gerekir? Yetiştirilmek gerekiyor çünkü Tanrı’nın bizden ne yapmamızı istediğini ilk anda “anlayamayız. Hatalarımızın ve düşüşlerimizin düzeltilmesi sonucunda elde ettiğimiz deneyimlere ihtiyacımız vardır. Ayrıca Tanrı’ya tekrar itaat etme fırsatına ihtiyacımız da vardır. Daha derin bir alçakgönüllülükle olmamız ve boyun eğmeyi tekrar etmemizi sağlayan bu pratiklerin getirdiği çalışmaya ihtiyacımız vardır. Ayrıca biz gördüğümüz dersleri kolayca unuturuz. Üstelik gelişmek için her zaman yer vardır. Hiçbir zaman bu yaşamda mükemmel bir şekilde itaat etmeyeceğiz. Hiçbir zaman Tanrı’ya mükemmel bir iş sunmayacağız. İnancımız her zaman eksik ve kusurlu olacak ama gelişmenin olanakları çok iyi ve geleceğimiz şu anda deneyim ettiğimizden çok daha parlak olacaktır.
Bütün bunlarda Tanrı’nın amacı; bizim bu dünyada yaşamaya hazır olmamızdır. Günlük yaşamda karşılaştığımız durumlara doğru karşılık verebilmemizi istiyor. O’nun amacı; bizim kutsallaşmamızdır. O’nun Oğlu olan vücut almış Söz’ün benzememiz için yazılı Söz’ünü kullanıyor.
Her iyi iş için donatılmış olarak yetkin oluruz.