Resim: Canva
Kardeşlerim, çeşitli denemelerle yüz yüze geldiğinizde bunu büyük sevinçle karşılayın. Çünkü bilirsiniz ki, imanınızın sınanması dayanma gücünü yaratır. Dayanma gücü de, hiçbir eksiği olmayan, olgun, yetkin kişiler olmanız için tam bir etkinliğe erişsin. — Yakup 1:2–4
Bizler genellikle kendimize konfor ve güvence sağlayacak olan maddi başarının umuduyla yaşarız. Ancak Tanrı’nın maddi durumumuz için sık sık farklı planları vardır. O’nun bizimle ilgili en büyük amacı dünyasal mutluluğa, konfora ve güvenceye sahip olmamız değil, İsa’ya daha çok benzer olmamızdır.
Biraz zaman ayırarak ruhsal yönden gelişmeye ihtiyaç duyduğunuz iki ya da üç alanı yazın. Şimdi maddi ve mesleki alanlarda yüz yüze gelmekte olduğunuz denemelerin bazılarını yazın.
Yakup çeşitli denemelerle yüz yüze geldiğimizde sevinmemiz gerektiğini söyler çünkü Tanrı, Hristiyan karakterimizde eksik olan şeyleri tamamlamak için denemelerimizi kullanır. Çalışma yaşamıyla ilgili dertler, borçlar, sınırlı gelir ya da beklenmedik faturalar imanlıların yoluna rastlantı eseri çıkmaz. Tanrı imanlılarla ilgili iyi bir tasarıya sahip olduğu için onları bu denemelerden geçirir. Tanrı en zayıf olduğunuz alanlarda sizi güçlendirmek için muhtemelen yaşamınızdaki en sıkıntılı durumları kullanmaktadır.
Başarılarından gurur duyma eğilimi olan bir kişi, işsizlik yoluyla alçakgönüllülüğü öğrenebilir. Kendi kendine yetme eğilimi olan –gelecekteki güvenceleri için kendi gelirine ve malvarlığına güvenen– kişiler, sıkıntılı maddi ihtiyaçlarla yüzleştikleri zaman Tanrı’ya güvenmeyi öğreneceklerdir. Başkalarına karşı şefkatli davranmayan kişiler, zorluklarla boğuşurken Tanrı halkının şefkatini gördüklerinde daha yumuşak yürekli olabilirler. Tembelliğin sonuçlarıyla yüzleşen bir imanlı, Tanrı’nın yüceliği için daha gayretli çalışmayı öğrenebilir. Borç yükü altında ezilen bir aile, maddi durumlarını daha bilgece yönetmeyi ve ruhsal borçlarının Mesih tarafından ödenmesiyle kavuştukları bereketleri daha çok takdir etmeyi öğrenebilir. İmanı kıt olanlar, Tanrı’nın sağlayışını gördüklerinde teşvik bulacaklardır.
Yakup bize sıkıntıların içinde sahip olduğumuz sorumlulukları hatırlatmaktadır. Bizler Tanrı’nın sıkıntılarımızdaki tasarılarıyla iş birliği yaptıkça, dayanma gücümüz etkinliğe erişecektir. Aksi taktirde Tanrı’nın işine direnerek, O’nun iyiliğini sorgulayarak ve sıkıntılarımızı Kutsal Kitap’a uygun olmayan yollarla atlatmaya çalışarak, denemelerimizin boşa gitmesine yol açabiliriz.
Siz maddi denemelerinizin verdiği sıkıntıdan ötürü değil de Tanrı’nın yaşamınızda yaptığı iyi işten ötürü imanla sevinç duyabilir misiniz? Dünyasal zenginlik ve konfordan çok kutsallığa özlem duymanıza yardımcı olması için Tanrı’ya dua edebilir misiniz?
Tanrı’nın, sizin ruhsal gelişiminiz için şimdiki maddi denemelerinizi hangi belirli şekillerde kullandığını düşünüyorsunuz?


